Cikkek, tanulmányok Források Bibliográfiák Tananyagok, modultervek Ajánlók Korábbi számaink tartalma Elérhetőségeink

nyomtatás

Pap Balázs

Előszó 

Nagy bajban vagyok, amikor az alábbi hat tanulmány elé előszót készülök írni. Ez nem abból fakad elsősorban, mert e dolgozatok az apokalipszis tárgykörének (bármi legyen is az) egymástól igen távoli részeiről szólnak – ez, érzésem szerint, korántsem lenne baj–, hanem azért, mert kevés kifejezés jelentése módosult annyiszor és annyiféleképpen, mint e görög szóé.

Ha a Wikipediát kérdezzük arról, hogy mit tud e fogalomról – vagyis, mi az, amit a világszéles internet magyar felhasználói e címszó alá, vagy e címszó köré gyűjtöttek –, legalábbis érdekes dolgot kapunk válaszul. A későbbiek tükrében majdhogynem meglepő, hogy az első találat a Jelenések könyve. A második Coppola háborús drámája, az Apokalipszis most. Harmadikként az apokalipszis négy lovasa szerepel. Az erről szóló szócikk utolsó passzusa (az egésznek mintegy negyede) már önmagában megelőlegezi a további találatokat: „A Négy Lovas gyakori szereplője irodalmi műveknek, játékfilmeknek és tévésorozatoknak is. Így például megjelennek a Bűbájos boszorkákban, az Odaátban, ahol Lucifer, a bukott angyal magához láncolta őket és nem Isten, hanem az ő parancsát követték. Benne volt a Hegylakóban is, ahol a nevük Methos, Kronos, Silas és Caspian.” Ezután jön a Kaptár, az X-Men a Smallville és sok minden más.

A szó eredeti jelentése messze-messze tűnt, az apokalipszis mára a végítélet, sőt a mégoly borzalmas végítélet szinonimájává vált.

Az alábbi hat tanulmány az ettől eltérő jelentésű apokalipszissel foglalkozik – a kezdetektől egészen a legutóbbi időkig.


<< vissza