Cikkek, tanulmányok Források Bibliográfiák Tananyagok, modultervek Ajánlók Korábbi számaink tartalma Elérhetőségeink

Et in Arcadia ego!

Árkádia, igenis, marhalegelő tartomány volt, és éppen azért, minthogy az volt, ottan virágzanak a múzsák mesterségei leginkább. Innen nevezi Virgil is a maga két kedves énekeseit arkásoknak… Árkádiában élni tehát … nem jelent egyebet, mint ezt: Egyike voltam hazám kedvelt énekesinek én is, s boldog életet éltem a mesterség szép régiójában.
(Kazinczy Ferenc Magyarázó jegyzések a Csokonai sírköve iránt tett jelentésre)
Lectori salutem!
 
Amikor Kazinczy Ferenc Csokonai Vitéz Mihály síremlékére szánt felirat miatt magyarázkodni kénytelen az őt félreértő debreceniek előtt, Árkádia egy olyan értelmezésére hivatkozik, amely az irodalommal foglalkozók számára máig használható metaforaként működik. Árkádia olyan virtuális tér, ahol azok érezhetik otthon magukat, akik valamilyen formában az irodalmi kultúra közvetítőjeként tevékenykednek. Árkádia olyan közös hely, ahol az irodalom tudós és magányos kutatója végre találkozhat az irodalmi hagyományok felkent közvetítőivel, azaz azokkal a tanárokkal, akiknek a munkája nélkül bizony csupán zengő érc és pengő cimbalom marad minden fáradozása. De egyben Árkádia az a hely, ahol a régi és újabb irodalmi jelenségek új értelmezései után sóvárgó, ám tanácstalan irodalomtanár bízhat abban, hogy hiteles és szakszerű módszertani útmutatással, a legfrissebb kutatási eredmények tudományos igényű, mégis közérthető tárházával találkozhat.
Árkádia címmel útjára bocsátott honlapunk hiánypótló vállalkozás kíván lenni, amennyiben az irodalomtudomány és az irodalomoktatás között húzódó mély és széles szakadék áthidalására tesz kísérletet. Számaink avatott szakemberek cikkeinek segítségével fognak körbejárni egy-egy témakört (pl. Kazinczy-kor, holokauszt, apokalipszis, romantika, irodalmi kultusz, gyermekirodalom stb.), valamint a cikkek gondolatmenetét hivatott tanárok öntik az órákon is alkalmazható, didaktikus formába. Egyre bővülő adatbázisunkba várunk az adott témákhoz kötődő óratervezeteteket, óravázlatokat, nem titkolva azon szerénytelen szándékunkat, hogy Árkádia valóban a magyartanárok közös találkozóhelyévé váljon.

 


<< vissza