Cikkek, tanulmányok Források Tananyagok, modultervek Tananyagok, modultervek Ajánlók Korábbi számaink tartalma Elérhetőségeink

Források - 6.szám

 Az újasszír kor forrásai közül magyar nyelven sajnos viszonylag kevés érhető el.

Az újasszír királyfeliratok fontosabb szövegei elérhetők Komoróczy Géza fordításában az Ókori Keleti Történeti Chrestomatiában (Budapest: Tankönyvkiadó, 1965 és későbbi kiadások), 169–183 és 183–214.
[tovább olvasom]
Források - 5.szám

„szabadnak lenni nem azt jelenti, hogy nem csinálunk semmit, hanem azt, hogy egyedül mi döntjük el, mit csinálunk vagy mit nem csinálunk meg”. – LA BRUYÈRE, Caractères, XII. 104. In: FLAMANT, Maurice: Le libéralisme, PUF, Paris 1979. 12.

[tovább olvasom]
Források - 4.szám

  „Ha Teleki Pált valamelyik magyar politikusi kategóriába egyáltalán be lehet sorolni, akkor legföljebb az erdélyi jelző illik rá – részben. Nemcsak családja révé, hanem azért is, mert ő is párhuzamot látott a török és a császár között egyensúlyozó Erdély, a nácik és az oroszok közé ékelt Magyarország helyzete Között. (…)

[tovább olvasom]

1. Képek, fényképek plakátok, hanganyag, filmek:

Rendszerváltozás Magyarországon 1987–1990. DVD-ROM. Szerk. Majtényi György, Mikó Zsuzsanna, Szabó Csaba. Kiadó: Magyar Országos Levéltár.
[tovább olvasom]

„Miután mindjárt a bányászat megkezdésénél elégséges állomány elhelyezése a körülfekvő helységekben lehetetlen volt, az idegen munkások elhelyezéséről kellett gondoskodni. Jelenleg két fő telep van, egy a pécsi és egy a szabolcsi bányakerületben; azonfelül 15 kisebb telep az egyes üzemi pontok közvetlen közelében. Ezeken összesen 463 társasági lakóház áll 1594 lakással. Továbbá 4 társasági vendéglő, 3 kenyérsütőház, 4 élelmi raktár, 1 templom, 7 iskolaépület, 1 kioszk, 1 kórház, 2 szükségkórház, 1 kórházi mosókonyha.

[tovább olvasom]

„Az is versenyben folyt, ami kétes értékű, még ha az eredménye nem is rossz, mert Angliában száz esztendő kellett ahhoz, hogy a munkaképes lakosság hetven százaléka helyett tizenkét százalék legyen a mezőgazdaságban, mi ezt tizenöt év alatt csináltuk meg. Ez kétes értékű eredmény, és itt alapoztuk meg a magyar ipar fejlődésének a nagy buktatóit, itt alapoztuk meg a csődjét, mert tíz éven keresztül minden évben kétszáz-kétszázötven, volt olyan év, hogy háromszázezer új ember jött faluról a városokba, ezeknek mind munkahelyet kellett biztosítani.

[tovább olvasom]