Cikkek, tanulmányok Források Tananyagok, modultervek Tananyagok, modultervek Ajánlók Korábbi számaink tartalma Elérhetőségeink

nyomtatás

 A magyar külpolitika a második világháború kitörésétől az ország német megszállásáig
című tanulmányhoz középiskolák 12. évfolyama számára

Készítette: Dévényi Anna
 
A modulterv hat tanórát ölel fel, a következő sorrendben, illetve tartalmakkal:
 
1-2. A téma bevezetése, Teleki Pál külpolitikája
3. Bárdossy László külpolitikája
4-5. Kállay Miklós külpolitikája
6. Teleki, Bárdossy, Kállay és Horthy jellemtérképének elkészítése
 
Az órákat a kooperatív tanulásszervezés elvei szerint terveztem, többnyire a mozaik struktúrára épülnek. Elsősorban olyan diákcsoportok és tanárok figyelmébe ajánlom, akik járatosak a kooperatív tanulásban. Aki még nem az, de szeretne megismerkedni vele, annak ajánlom Arató Ferenc és Varga Aranka munkáját: Együtt-tanulók kézikönyve. Bevezetés a kooperatív tanulásszervezés rejtelmeibe. Educatio Kht. Bp. 2008. E kötetből a kooperatív struktúrák (pl. mozaik, szóforgó, stb.) menetét is megismerhetik, ezeket az óratervekben nem részleteztem. További (szintén nem részletezett, de az óratervekben felhasznált) módszerek, pl. a jellemtérkép alkalmazását a Bárdossy Ildikó, Dudás Margit, Pethőné Nagy Csilla és Priskinné Rizner Erikaáltal jegyzett,  A kritikai gondolkodás fejlesztése. Az interaktív és reflektív tanulás lehetőségei I. (PTE, Pécs – Budapest, 2002.) című kötetből ismerhetik meg.
A csoportmunkán alapuló tanórák során, bár ezt külön nem jelöltem, célszerű a kooperatív szerepeket (bátorító, időgazda, stb.) használni, hogy a munka menete gördülékenyebb legyen.
Az óratervek elkészítéséhez a kooperatív tanulásszervezéshez használt tervezősablont használtam. A táblázatos forma miatt ezeket a webes felületen nem, csak letölthető formában tesszük közzé, ahogy a tanórákhoz szükséges segédeszközöket, forrásgyűjteményeket, vaktérképeket, stb. is.
 
Letölthető dokumentumok:
 
Óratervek:
 
 
Források és eszközök:
 
1-2. tanórához:
 
3. tanórához:
 
4-5. tanórához:
 
6. tanórához:

<< vissza